RED HET HAANTJEBAK!!

Het Haantjebak / Haantjeduin is (nog) het hoogste punt van de Hondsrug en Drenthe. Elk jaar wordt de zandverstuiving het Haantjebak lager en lager.

Samen met Staatsbosbeheer willen wij het Haantjebak behouden.

Wij dagen je uit om naast het inschrijfgeld te kiezen voor een donatie, zodat wij samen met jou het Haantjebak kunnen redden.

De Emmerdennen is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. In het bos leven tal van dieren, waaronder reeën en vossen. De Emmerdennen staat vooral bekend om zijn Haantjeduin, bekend bij de Emmenaar als Haantjebak. Het Haantjebak was een vennetje en lag 8 meter lager dan de zandverstuiving. De zandverstuiving lag 32,3 meter boven de zeespiegel.

Tot 1950 noemde men vooral het vennetje het Haantjebak. Maar door de jaren heen is men de zandverstuiving het Haantjeduin of Haantjebak gaan noemen. De zandverstuiving is langzamerhand aan het verdwijnen en staat nog enkele meters hoger dan het vennetje. Staatsbosbeheer heeft de wens om het gebied voor een groot deel terug te brengen naar de tijd van 1902. Waarmee de zandverstuiving weer een imposante verschijning moet gaan worden.

Aangezien wij natuurliefhebbers zijn en het Haantjebak een de belangrijkste topics is tijdens de Hondsrug Forest Run, willen wij ons samen met de deelnemers inzetten voor behoud van het Haantjebak.

Ready for a different Run?
Jouw uitslag